Mirioufile(-en-espigo)
Myriophyllum spicatum
Haloragaceae
Nom en français : Myriophylle en épi.
Descripcioun :Forto planto d'aigo que pòu faire fin qu'à 3 mètre de long. Li fueio, souvènt rouginasso, soun facho de 13 à 35 fiéu e verticilado pèr 4. S'estacon long de la cambo primo e boutisso (fotò). Li flour aparèisson au bout de l'espigo e soun mistoulino e blanco.
Usanço :Lis indian d'Americo manjavon li racino cruso o cuecho. Sarien bono contro li fèbre.
Port : Grando erbo
Taio : 1 à 3 m
Fueio : verticilado
Tipe bioulougico : Idroufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Myriophyllum
Famiho : Haloragaceae
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : ges
Ø (o loungour) flour : 1 mm
Flourido :
Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Aigo
- Ribiero
- Mueio
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Subrecousmoupoulito
Ref. sc. : Myriophyllum spicatum L., 1753
Camamiho(-brunello)
Chamaemelum fuscatum
Asteraceae Compositae
Àutri noum : Camamièli, Camamièri, Camoumiho, Camamido, Camoumido.
Nom en français : Anthémis brunâtre.
Descripcioun :La camamiho-brunello flouris en ivèr e la primo dins li vigno e li tepiero de Prouvènço séusouso. Li fueio soun proun descoupado e pu proche di Matricaria que dis Anthemis. La plante à l'óudour de pirètre. Èi marcado sus la listo roujo categourìo LC, valènt à dire soucit minour.
Usanço :Sèmblo agué d'usanço proche de la camamiho cultivado. Pamens la planto èi proun amaro de goust.
Port : Erbo
Taio : 5 à 40 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Chamaemelum
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Tribu : Anthemideae
Ordre : Asterales
Coulour de la flour :
Blanco Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : 1,5 à 2 cm
Flourido : Printèms
Ivèr
Sòu : Si
Autour basso e auto : 0 à 400 m
Aparado : Noun
Febrié à abriéu
Liò : Vigno
- Tepiero
Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Chamaemelum fuscatum (Brot.) Vasc., 1867
(= Anthemis fuscata Brot. )